Home / Uniqprint.nl / 3+1 tips voor het organiseren van een interactieve workshop
3+1 tips voor het organiseren van een interactieve workshop

3+1 tips voor het organiseren van een interactieve workshop

Bent u ooit eens aanwezig geweest bij een bijeenkomst waarbij een workshopdeelnemer uit verveling continu op zijn stoel zat te schuiven? Of een meeting waarbij de spreker een interessant verhaal afstak, maar zijn houding – handen in de zakken - zijn presentatie in de weg zat. Daar komt het belang van lichaamstaal om de hoek kijken. Wist u dat 93% van uw boodschap wordt overgebracht door non-verbale signalen?

Bent u van plan om binnenkort een workshop te organiseren? Neem dan in ogenschouw dat een boodschap pas aankomt wanneer iemand zich een goede houding aanmeet. Pas dan transformeert het verhaal is een ijzersterke presentatie. En, met een ijzersterke presentatie windt u deelnemers zo om uw vingers. Toch zijn er nog meer manieren om verbinding te maken met uw publiek.

Kennis is macht, maar enthousiasme brengt iets in gang

De stem van uw emotie is een groot goed voor presentaties, lezingen of workshops. Een workshop kan pas een succes worden als uw verbale en non-verbale communicatie congruent is. Dat wil zeggen: wanneer uw boodschap is afgestemd op uw emoties. Daarbij is het van belang dat u uw verhaal kracht bijzet door gebaren. Praat met uw handen, maar zorg dat het niet afleidt van uw boodschap.

Zorg voor interactie

Stem uw kleding af op uw publiek. Draag geen pak wanneer u voor zorgmedewerkers staat, maar wel wanneer u een zakelijke presentatie houdt. Draag een naambadge van Uniqprint zodat de doelgroep weet wie er voor ze staat. Om de snelheid van de workshop erin te houden en ervoor te zorgen dat u uw publiek genoeg betrekt bij uw workshop is het verstandig om gebruik te maken van co-creatie. Maak gebruik van ‘the whisdom of the crowd’ en haal deelnemers uit hun comfortzone. Een manier om dit te doen is door deelnemers bij de start van de workhop met elkaar contact te laten maken en daarna in contact te laten komen met het onderwerp van de presentatie.

Doseer humor

Zorg dat mensen u zien als inspirerende spreker, maar vooral ook als verleuker. Ondersteun uw verhaal met voorbeelden en leuke anekdotes. Deze welkome afleiders zullen voor het publiek als punten van herkenning voelen en zorgen voor meer betrokkenheid bij de workshop.